Att resa är för många förknippat med semester och rekreation, man reser bort från arbete och vardag. Men många är det som reser dagligen i arbetet och inte ifrån arbetet. Här ska vi ge lite tips på hur du kan se till att ditt resande sker så säkert och effektivt som möjligt.
Tipsen nedan kommer framförallt att innefatta aspekter för utrikesresor och många av tipsen är hämtade ifrån Issuu.com
Mobilen
Mobiltelefonen är en sak de flesta har med sig på resan idag. I och med att vi idag är allt mer uppkopplade, även på resande fot finns möjlighet att sköta många vardagliga sysslor, via mobilen på resan. En av dem är bankärenden. Bankerna idag har utvecklat säkra och snabba appar att använda för sina bankärenden vilket gör det möjligt att göra de dagliga bankrutinerna via mobilen. Du kan enkelt hålla koll på företagets ekonomi genom att godkänna transaktioner, kolla placeringar och konton och sköta betalningar, utan att behöva sitta på ditt kontor. Detta gör ditt resande mer effektivit och du hinner göra bort sysslor som annars funnits kvar efter resan. Informationen om bankärenden via mobilen är hämtad från affärsresa.nu, en sajt med mycket bra information om tjänsteresor. Du kan läsa mer på http://www.affärsresa.nu/ om tjänsteresa , bankernas appar och tjänster, hur du kommer väl förberedd till din affärsresa samt frågor och svar av experter på de vanligaste frågorna om affärsresor. Allt för att din resa ska bli så välplanerad och bra som den bara kan.
Säkerhet
Det första du kan göra för din säkerhet är att ta reda på information om den plats som du ska resa till. Är det ett land med annorlunda kultur än den du själv kommer ifrån, är det något som du inte bör göra där och så vidare. Olika saker betyder ju olika beroende på vilken plats man befinner sig, beteenden och så vidare. Man kan även kontakta UD (utrikesdepartementet) för tips och råd om den plats du reser till. På UD:s hemsida kan du till få reda på om det råder någon varning utfärdad för landet, om det exempelvis pågår oroligheter där.
Du kan kontakta försäkringskassan för att få ett Europeiskt sjukförsäkringskort så att du har tillgång till sjukvård. Med detta kort så ska samma regler för sjukvård gälla för dig som för det aktuella landets egna medborgare. Se till att ha koll på att pass och eventuellt visum är giltigt och att giltighetstiden även räcker sex månader från och med inresedatum.
Se även till att alltid ha med ett portabelt säkerhetskit på resan för att vara på den säkra sidan. Ett sådan säkerhetskit kan innefatta följande: inbrottslarm, överfallslarm, brandlarm och gasmask. Ha även med dig en förstahjälpenväska med bandage, plåster, gasbindor och så vidare. Ungefär som en sådan man brukar ha liggande i bilar.
Ta heller aldrig med dig paket och väskor med okänt innehåll när du ska passera en gräns. Att få frågan och inte veta svaret på vad något innehåller är aldrig en bra idé.
Du kan även lägga in så kallade ICE-nummer i din mobiltelefon. ICE betyder ”In case of emergency” och det du gör är att helt enkelt sätta förkortningen ICE innan namnet i telefonboken på de personer som någon som eventuellt ska hjälpa dig kan ringa om du inte är i tillstånd till att klara av detta själv.